MailEnable Standart Kurulumu (Resimli Anlatım)

Mail Enable Standart Kurulumu ve Standart Güvenlik Ayarları

MailEnable windows işletim sistemi üzerinde çalışan oldukça başarılı bir mail yazılımıdr. Küçük çaplı işletmelerin bir çok ihtiyacını Standart sürümü ile karşılayabilir

http://www.mailenable.com/download.asp adresinden Mail Enable Standart Ücretsiz sürümünü indirebilirsiniz.

Desteklenen işletim Sistemleri

  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2008 (32 & 64)
  • Windows Server 2003 (32 & 64)
  • Windows 2000
  • Windows XP

Not: Windows xp ve Windows 2000 üzerinde kurulum içinhttp://www.mailenable.com/kb/Content/Article.asp?ID=me020357 adresindeki yazıyı okunmanızı öneririm.

 

Sistem Gereksinimleri

 

RAM

  • 1GB RAM ve üzeri

Hard disk

  • Kurulum için 100MB bir boş alana ihtiyaç duymakla beraber gelenn mail adresleri ve logların kullanımını da hesaplarsanız ileride daha az sorun yaşarsınız

Diğer

  • TCP/IP konfigure edilmiş network kartı
  • İnternet Erişimi (25, 110, 143, 587 portlarına erişim olması gerekmektedir.)
  • Webmail Mail ve Admin yönetimi için Microsoft IIS v5.0 ve üzeri sürümler
  • Microsoft .NET Framework 2.0 ve üzeri sürümler,

Mail Enable üzerinden indirmiş olduğumuz exe dosyası ile kurulum işlemlerimize başlayabiliriz.


Server 2008 R2 üzerinde kurulum yaptığım için IIS üzerindeki scripting kütüphanelerinin yüklü olmadığını belirtiyor. Bu özellikler webmail’in sağlıklı çalışabilmesi için gereklidir.  Server 2008 R2 Yönetim konsolundan Add Role Service bölümünü açıyoruz.

 

Bu bölümde Managemen Service altındaki IIS Management Script and Tools özelliğini yüklüyoruz.

 

Sonra kurulumu tekrar başlatabilirsiniz.

Bu ekranda Web Mail Service’nin yükleneceğini belirtiyor.

Mailenable Post office olarak tanımlanan alana kullanmak istediğimiz domain adresini yazabiliriz. Burada belirlediğimiz şifre postmaster kullanıcısının şifresi olacağı için boş geçmeniz yada 123456 gibi basit şifreler vermeniz büyük güvenlik açığı oluşturacaktır. İlerleyen zamanda sizin postmaster hesabınıza bazı denemeler yapılacağını göreceksiniz. Eğer default bir şifre tanımlaması yapıyorsanız hesabınız kolayca ele geçirilebilir ve mail sunucunuz üzerinden SPAM mail gönderimi yapılabilir.

 

Mail sunucu üzerinde kullanacağınız domain bölümü buraya muhakkak alan adı girmelisiniz Girdiğiniz bu bilgiler daha sonradan değiştirilebilmektedir.

Webmail’in IIS üzerinde hangi site içine kurulacağını belirtiyoruz.

Kurulum işlemimiz tamamlandı.

Şimdi Mail Severimiz üzerindeki ayarları tamamlamamız gerekmektedir. Bunun için Programlar bölümündeki Mail Enable Administrator Console’u  çalıştırıyoruz.

Post Offices bölümü altından eklediğimiz domain adresin görebiliyoruz.

 

Mailbox bölümünden yeni user ekleyebiliriz yada varolan userler ile ilgili değişiklikleri yapabiliriz. Kurulum aşamasında belirlediğimiz şifre standart gelen postmaster kullanıcısına aittir. Burada basit bir şifre belirlemeniz durumunda ilgili user özelliklerinden güncellemeniz gerekecektir. Ben bu user’a gereksiz deneme yapılmaması için disable durumuna getirdim.

Mailbox üzerinde sağtuş ile yeni kullanıcı ekleyebilyioruz. Bu ekranda görüldüğü gibi kullanıcı adı parola malbox kotaları belirleyebilyoruz.

Adresses bölümünden mail adresi replay seçimini
Redirection bölümünden mail yönlendirmesini.
Autoresponder bölümünden otomatik cevaplamayı  belirleyebilyoruz.

 

SMTP ile ilgili ayarlarımız için Server/locahost altındaki connectors bölümünden SMTP seçenğini seçerek özelliklerine giriyoruz.

 

SMTP Properties alanından sunucu adımızı yazıyoruz.

Default domain bölümüne mail.domainadınızı.com ‘u yazıyorsunuz. Sunucunuza yüklü IP adresleri otomatik olarak gelecektir.
Bir önemli konuda postmaster@domain olan bölümde sunucudaki aktif postmaster olarak tanımlı kullanıcı olmasıdır aksi durumda ayarları kayıt etmenize izin vermektecektir.

Inbound bölümünden alternatif port olarak kullanacağımız 587 portunu aktif ediyoruz.  Aynı anda bağlanabilecek SMTP bağlantı sayısınıda bu bölümdem ekliyoruz. Mail sunucumuzda 5 IP adresi varolup maillerin sadece bir IP adresinden çıkış yapılmasınıda sağlayabliiriz.

 

DNS Blacklisting bölümünden güncel kullanılan Blacklistleri ekelyebiliyoruz. Bu şekilde SPAM mailleri büyük oranda engelleyebilirsiniz.

Önemli olan güvenlik ayarlarından biride Security sekmesindei ilk  3 seçeneğin seçilmesi.

1. Seçenekte gerçek kullanıcı olmayan mail adreslerinden gönderimi engellemek

2. Seçenek sadece authentice olmuş kullanıcının useri ile bağlanmayı sağlamak

3. Seçenek PRT kayıtlarını kontrol ederek ISP tarafından doğrulanmamış olmasını kontrol ediyoruz.

Diğer seçeneklerde aynı anda kaç kullanıcının bağlanabileceği gibi spesific ayarlar mevcut. Mail sunucuları halen standartlara göre konfigure edilmediği için tüm seçenekleri kullanmanız durumunda bir çok kullanıcıdan mail alamayabilirsiniz J bu neden biraz esnek davranmakta fayda var.

 

Gerekli kontrolleri sağladıktan sonra  services sekmesinden servislerimizi resetleyerek tüm ayarlarımızın aktif olmasını sağlayabilyioruz.

 

Webmail.domain.com ile web arayzümüze bağlanıyoruz.

Login olduktan sonra ajax destekli kullanışlı bir arayüz ile mail gönderimi ve mail okuma ve daha bir çok işlemi gerçekleştirebilyioruz.

Bu makalemde Standart sürümle MailEnable kurulumunu , Temel güvenlik ayarlarını ve webmail arayüzünü anlatmaya çalıştım. Sonraki makalelerde diğer sürümleri ve webmailin detaylı kullanımını anlatacağım.

Özgür Mazlum

Join the ConversationLeave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment*

Name*

Website

Comments

  1. Umut

    Özgür Bey MailEnable Standart kurdum sıkıntısız çalıştırdım. Fakat 10 gün sonra hiç kimseye mail atamadım ve mail alamadım bütün mail alışverişi durdu. tekrar kaldırıp tekrar kurdum yine aynı hatayı verdi. Bunun sebebi nedir. Neden kaynaklanıyordur bu hata.

    1. Hem mail gönderme hemde almada aynı zaman sorun yaşıyorsanız Firewall kaynaklı bir engelleme olabilir. telnet ile sunucunuza uzaktan 25- 587 – 110 numaralı portlardan erişim testi yapabilir misiniz?